Koolhydraten waarom we die nodig hebben

Koolhydraten zijn ze nou een vriend of een vijand???
Over koolhydraten wordt veel gediscussieerd de laatste tijd, maar koolhydraten zijn juist een must voor je lijf ook als je wilt afvallen.
Koolhydraten komen voor in allerlei producten zoals volkorenbrood, graanproducten, aardappels, groente, fruit en peulvruchten. Ook zitten er koolhydraten in frisdrank, snoep en koek. De laatsgenoemde producten hebben voor je gezondheid weinig nut en zijn niet de koolhydraten waar wij het over willen hebben. In de eerstgenoemde producten zitten veel voedingsstoffen die wij nodig hebben om een goede gezondheid te realiseren.
Koolhydraten zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor je hersenen en centraal zenuwstelsel. Het lichaam zet koolhydraten om in glucose en dat is de stof die ons energie geeft. Zonder deze glucose hebben wij minder energie en zijn we minder alert. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van je dagelijkse taken.

Koolhydraten en afvallen
In de eerder genoemde producten zoals volkorenbrood, aardappels, groente en fruit zitten veel voedingsvezels. Vezels nemen gemakkelijk water op en zwellen daardoor op. Hierdoor heb je sneller en langer een verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder behoefte krijgt aan meer te eten. Ook bevatten vezelrijke producten vaak geen toegevoegde suikers en vetten dus een win win situatie.
Naast dat de vezels een verzadigd gevoel geven hebben ze ook een positieve invloed op de darmfunctie en verbeteren ze de stoelgang. Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken, want vezels hebben vocht nodig om positief bij te dragen aan jouw gezondheid. Zonder vocht kunnen je darmen juist minder goed de vezels verwerken en kan er verstopping ontstaan. Drink daarom ongeveer 1,5 a 2 liter water per dag.