Cravings / eetbuien

Als je er nog nooit mee te maken hebt gehad is het lastig uit te leggen wat een eetbui met je doet en hoe moeilijk het kan zijn deze onder controle te krijgen. Ik zal bij het begin beginnen en dat is hoe het kan ontstaan of in ieder geval bij mij is ontstaan en hoe ik het onder controle heb gekregen.

Ik heb mijn hele leven al een haat-liefde verhouding met eten en heb ook echt eten gebruikt om mij beter te voelen. Ik kwam op mijn 18de tot het inzicht dat als ik minder ging snoepen en meer ging bewegen ik afviel iets wat ik toen zonder begeleiding ben gaan doen. Het klinkt zo heel simpel maar dat was omdat ik erover had gelezen en tot de conclusie kwam dat ik wel wat actiever kon zijn ondanks dat ik meerdere paarden per dag reed. Ik heb een fiets gekocht en mijn brommer weggedaan en ik zag al snel resultaat van het minder snoepen en gewoon normaal te eten dus niets geks en geen dieet.

Ik kreeg de smaak te pakken en dit gaf mij zelfvertrouwen en ik merkte dat mensen ook anders naar mij gingen kijken en dat ik door het zelfvertrouwen ook uitging en zo mijn eerste vriendje kreeg. Je zal nu denken oké waar gaat dit heen nou nu kom ik terecht bij het ontstaan van mijn eetbuien. Ik at gedurende de dag minder zodat ik in de avond alcohol kon drinken en vervolgens de snackbar leeg kon eten en met leegeten bedoel ik echt leegeten als ik alles willen hebben en vooral de geliefde patat. Ik ging de dagen erna alles compenseren en zo bleef ik op gewicht. Als ik er nu aan terugdenk was dit zeker niet goed voor mijn lichaam maar het was ook de leeftijd en de aandacht die ik ineens had doordat mijn lichaam er anders uitzag en ik mezelf echt heel mooi vond. Nadat ik bij mijn huidige werkgever startte had ik altijd een bakje mee omdat ik gewoon echt een zeur ben met eten en door mijn spastische darmen niet altijd alles kan eten. Ik vond het een fijne gedachte dat ik nooit afhankelijk was van wat de collega’s gingen halen bij een of andere eettent. Ik dronk als we uitgingen een drankje en ik sportte ondertussen 3 a4 x per week naast het rijden van mijn paarden dus ik had daarin best een balans gevonden.

Ik hoor je al denken oke dit was een fase dit is overgegaan en het was toch alleen maar het weekend? Ja het was toen ook alleen maar het weekend en ik vond mijn balans maar daarna ging het pas echt mis. Ik ben in 2015 begonnen bij mijn eerste coach omdat ik een bodybuilding wedstrijd wilde doen en ik kan je vertellen zij was echt top als coach zijnde en mijn weekplan zag er best gevarieerd en normaal uit met daarin gewoon elke dag wel iets anders. Ik vond het in het begin echt geen probleem maar mijn lichaam deed niet altijd wat het moest doen en dat lag niet aan het feit dat ik mijn plan niet volgde of in dit geval echt een dieet maar ieder lichaam is gewoon anders. Je moet ook kijken naar rust-regelmaat en ritme iets wat lastig is met wisselende diensten. Ik heb uiteindelijk mijn eerste keer op het podium gestaan. Ik merkte daarna heel erg dat ik ging compenseren van wat ik de afgelopen 5 maanden niet heb mogen eten en ik werkte alles naar binnen. Ik ben toen bij een coach gekomen waarbij ik elke dag hetzelfde moest eten en dat is de reden dat ik kip, broccoli en rijst in deze combi niet te doen meer vindt want dit heb ik echt 3 maanden 6x per dag gegeten en op zondag had ik een cheatday. Ik ging naar de winkel en kocht zakken chips, pizza, patat, chocolade en koekjes en probeerde zoveel mogelijk naar binnen te werken in deze dag. Ik pakte de dag erna alles weer op en in het begin ging dit best wel goed totdat de cravings kwamen en dat ik speciaal naar de winkel reedt als ik niets in huis had of voor 3 man sushi bestelde terwijl ik alleen was. Het was mentaal echt een achtbaan en ja ik heb het gered tot het podium en het was heel gaaf maar het zette wel alles op zijn kop. Ik had een verstoorde hormoonbalans in mijn lichaam en mijn relatie met eten was compleet verstoord. Het heeft  bij mij ook niet geholpen dat ik tussendoor ptss heb gekregen maar alles bij elkaar resulteerde erin dat ik ruim 10 kilo aankwam en mij ongelukkig voelde in mijn lichaam. Ik wilde niet naar de sportschool want dit was niet meer leuk en ik schaamde mij voor mijn lichaam en dat resulteerde weer in cravings ik zat echt in een visuele cirkel die ik moest doorbreken.

Het doorbreken kwam dat ik mijn calorieën ging bijhouden en weer begon met sporten omdat ik het leuk vond en niet omdat het moest. Ik had in het begin echt wel cravings maar ik logde dan gewoon cheatday en dag kon ik achteraf zien dat het een craving was. Ik merkte dat als ik at wat ik lekker vond en gewoon elke dag pindakaas mocht eten en een stukje chocolade dat de behoefte naar meer minder werd omdat er geen verboden producten waren. Het gaat niet van de ene op de andere dag goed maar het is een proces en op het moment dat er iets gebeurd dan kun je weer even terugvallen in een oude gewoonte maar als het weer helder is pak je het weer op.

Ik heb mijn laatste terugval gehad nadat mijn paardje Hella was overleden in november 2019 en dit heeft echt even geduurd voordat ik er weer was. Het gaat met vallen en opstaan en dat is wat ik in mijn bedrijfje ook vertel aan mijn toppers ook omdat ik uit eigen ervaring kan spreken en begrijp hoe het kan zijn om hiermee te worstelen. Het is een levensstijl en als je iemand gaat opleggen dat je bepaalde producten niet mag hebben dan wil je deze juist hebben zelfs al lust je deze normaal niet eens.